Holisme

 

Holisme staat voor geheel en komt uit van het Griekse woord 'Holos'. In de holistische zorg zien wij de mens als geheel want alles is onlosmakelijk met elkaar verbonden.

In het holisme onderscheidt men 5 verschillende niveaus die wel in verbinding met elkaar staan en elkaar beïnvloeden. Wat betekend dat als men een klacht heeft, altijd naar alle niveaus gekeken wordt. Er zijn verschillende methodes om de niveaus te analyseren en in te voelen. Aansluitend van een analyse wordt de behandelingsmethode gekozen die het meest aansluit op jouw vraagstuk, klacht of pijn op dat moment.

 

De 5  holistische niveaus

1. Het Fysieke Niveau:

Alles wat je kunt zien en aanraken - jouw lichaam - dat is het fysieke niveau. De gezondheid van jouw fysieke niveau kun je ook beschouwen als de gezondheid van jouw lichaam. Als je goed voor je lichaam zorgt - dus bijvoorbeeld door gezond eten, voldoende rust pakken, genoeg bewegen etc. kun je ervoor zorgen dat je lichaam gezond blijft. Is jouw fysieke niveau niet in balans kun je pijn of ziektes ervaren. Maar de gezondheid van het lichaam is onlosmakelijk verbonden met alle andere niveaus. Wil je dus echt een gezond lijf hebben is het ook belangrijk om naar de andere niveaus te gaan kijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pijn tussen de schouders die veroorzaakt wordt door intens stress en/of (te) hard werken. (Bron: Holistisch "Leven moeiteloos gelukkig zijn" van Marjolein Berendsen)

2. Het Emotioneel Niveau:

Emoties of gevoelens heeft en kent iedereen. Soms zijn ze heel duidelijk herkenbaar, soms liggen ze diep weggestopt en zijn bijna vergeten. Ook weten de meesten mensen dat er leuke en minder leuke emoties zijn. Emoties horen bij ons nét als ons lichaam. Dit niveau kan veel invloed hebben op hoe ons lichaam voelt, wij ons lichaam ervaren (het fysieke). Denk hierbij bijvoorbeeld aan intens verdriet (of blijdschap). Als wij bijvoorbeeld intens verdriet ervaren, kan het zijn dat wij geen hongergevoel hebben, omdat het gevoel (de emotie) de lichamelijke behoefte overheerst. (Bron: Holistisch "Leven moeiteloos gelukkig zijn" van Marjolein Berendsen).

3. Het Mentaal Niveau: 

Dit niveau staat voor al je gedachten, jouw overtuigingen, je ratio baserend op wat je weet, kent en geleerd hebt. Dus je kunt ook zeggen - het mentale niveau is te beschouwen als alles wat in je hoofd speelt. Jouw hoofd zorgt ervoor dat zowel positieve als ook negatieve ervaringen geregistreerd worden en als herinnering is opgeslagen. Het mentale niveau in balans zorgt ook voor rust in je lijf en helpt je emoties te balanceren. Als het mentale niveau uit balans is, kunnen niet alleen in je hoofd verschillende ongemakken ontstaan, ook kunnen je emoties en jouw lichaam van slag raken. Het is dus van belang niet alleen goed voor je lichaam te zorgen maar ook jouw hoofd "niet te vergeten". Hij speelt een belangrijke rol in je gehele gezondheid. (Bron: Holistisch "Leven moeiteloos gelukkig zijn" van Marjolein Berendsen).

4. Het Energetisch Niveau:

Dit niveau staat ervoor hoe je jou voelt. Dit betekent: voel je jou moe of ben je energiek. Soms heb je dat niet meteen in de gaten en merk je pas naar een heftig lichamelijke inspanning of heftige emotie wat dit met jouw energie gedaan heeft. Wie veel en vaak moe is, kan ook lichamelijk minder aan en is sneller (over)prikkelt. Heb je veel energie dan kun je ook lichamelijk veel meer aan. Hier zie je al dat alles met elkaar in verbinding staat en het ene niet van het andere losgekoppeld is. Klachten op fysiek niveau kunnen dus allerlei verschillende (onderliggende) redenen hebben. (Bron: Holistisch "Leven moeiteloos gelukkig zijn" van Marjolein Berendsen).

5. Het Spiritueel Niveau:

Dit is een van de meest onbekende en (te vaak) vergeten niveau. Ook heeft dit niveau nét zo veel invloed als je emoties of je gedachten, sterker nog jouw emoties en gedachten kunnen hun oorsprong hier hebben. Het gaat bij dit niveau vooral om patronen die je opgebouwd hebt. Een rode draad die als maar terugkomt in jouw familiehistorie, jouw kindheid, je opvoeding ga zo maar door. De manier hoe jij op bepaalde situaties reageert kunnen vaak te maken hebben met dit niveau. Is er in jouw verleden veel gebeurt, heb je veel meegemaakt en vraag je je af waarom je altijd als maar weer in een soort gelijk situatie beland, dan is het tijd om ook dit niveau goed te gaan analyseren. De balans van dit niveau is erg belangrijk om ECHT gezond te kunnen zijn. (Bron: Holistisch "Leven moeiteloos gelukkig zijn" van Marjolein Berendsen).

Door middel van verschillende methodes neemt men in het holisme een kijkje op alle niveaus. Wij geloven erin dat het ene niet zonder het andere kan en alles met elkaar in verbinding staat. Soms zit de reden wel diep weggestopt, het is niet direct te herkennen en bevindt zich achter een dikke muur. Als je durft te kijken naar alles wat er is en was, kun je ook alles weer veranderen.

Er zou altijd licht en schaduw zijn. Nét als dag en nacht, nét als de zon en de maan. Zolang je alleen maar naar het licht wil kijken en je wegloopt/wegkijkt voor het donker geef je dit juist de macht over jou. Herinner je hieraan dat ook het kleinste licht altijd helderheid in de donkerste ruimte brengt. Wees niet bang voor jouw donkere kant. Laat je licht hierop schijnen en zie het wat het is en je zult herkennen dat het niet zo eng is als het misschien lijkt.

Je kunt jou dit ook voorstellen als een rugzak. Soms is het tijd alles wat je met je meedraagt, eens goed te gaan bekijken. Alle mooie en minder mooie herinneringen en dat uit te pakken wat je niet meer nodig hebt. Alles los te laten waar je niets meer aan hebt. Met een lichte rugzak gaat de wandeling een stukje makkelijker.